Tour - Vores Forening

Hvad er en andelsboligforening?

En andelsboligforening er en forening, der ejer og driver en ejendom med boliger til andelshaverne.

I modsætning til ejerforeninger, så er andelsboligforeningerne stiftet for ikke blot at drive den fælles ejendom, men også erhverve og eje den. Det betyder, at det i en andelsboligforening ikke er de enkelte ejere, også kaldet andelshavere, der ejer boligerne i foreningen, men derimod foreningen i fællesskab.

Andelsboligforeningerne er altså en slags middelvej mellem lejeboliger og ejerboliger, hvor andelshaverne er med til at bestemme udviklingen af ejendommen og den enkelte lejlighed, men hverken har de fulde rettigheder eller forpligtelser, som det ses med egentlige ejerboliger.

Drift af en andelsboligforening

Andelsboligforeningens øverste myndighed er generalforsamlingen, hvor alle andelshavere har stemmeret og vælger en bestyrelse. Bestyrelsen varetager driften mellem generalforsamlingerne og ansætter oftest en administrator til at stå for dele af administrationen.

Det er vigtigt, at foreningen drives godt og fornuftigt, da alle andelshavere hæfter for foreningen. Alle medlemmer bør derfor bidrage til at sikre en god og gennemsigtig drift, samt bidrage til løbende opgaveløsning i supplement til administratoren og bestyrelsens arbejde.

Andelshavernes forpligtelser i en andelsboligforening

Andelsboligforeningen er drevet af beboerne i fællesskab, hvorfor at bidrage til foreningens arbejde er en vigtig del af af være andelshaver. Dette bidrag er økonomisk til foreningens løbende drift og udvikling, men også i høj grad ved deltagelse i foreningsdemokratiet og fællesarrangementer.

Deltagelse i andelsforeningens medlemsdemokrati

Grundstenen i alle andelsboligforeninger er medlemsdemokratier, som danner ramme om foreningen og ejendommens løbende drift og udvikling. Alle andelshavere og beboere bliver årligt inviteret til foreningens generalforsamling, hvor der vælges en bestyrelse til foreningen og træffes vigtige beslutninger om foreningens fremtid.

Det forventes at alle andelshavere møder op til generalforsamlingen og bidrager, måske endda ved at stille sit kandidatur til rådighed ved valget til bestyrelsen eller andre tillidsposter. Hvis man ikke har tid eller mulighed for at deltage i bestyrelsesarbejdet, så er der andre møder, hvorigennem man kan tage del i foreningslivet. Dette kan være ved at sidde i udvalg for eks. udvikling af gården eller ved at bidrage til løsning af løbende praktiske opgaver.

Det er bestyrelsens ansvar at alle nødvendige opgaver bliver løftet, men det er ikke nødvendigvis bestyrelsen, der skal udføre opgaverne. Her er det nemlig andelshaverne, der bør bidrage og give en hånd med, når det er muligt.

Deltagelse i foreningens havedage og fællesarrangementer

Mange andelsboligforeninger har planlagte havedage eller vedligeholdelsesdage, hvor alle andelshavere og beboere bør deltage. Det er typisk her, der ordnes praktiske opgaver på fællesarealer, og der samtidig er god mulighed for at møde de andre medlemmer af foreningen. Mens det ikke er muligt at tvinge beboere til at deltage i disse arrangementer, så er det i mange foreninger indskrevet i vedtægterne, at foreningen kan udskrive bøder for manglende deltagelse.

Du kan læse mere om fordele og ulemper ved at købe en andelsbolig her.

Love og regler, der regulerer andelsboligforeninger

Andelsboligforeninger skal drives efter "Bekendtgørelse af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber", hvilket er bedre kendt som andelsboligloven. Foruden lovgrundlaget har hver forening sine egne vedtæger og en husorden, der yderligere regulerer, hvordan foreningen drives, og hvad der forventes af de enkelt beboere.

Reguleringer i andelsboligloven

Andelsboligloven sætter rammerne for forholdet mellem andelshavere og andelsboligforeningen. Dette ses eks. i reglerne for, hvordan andelsbeviser kan købes og sælges, samt hvor meget en andelsbolig må koste. Ligeledes danner loven rammer om procedurer i tilfælde af tvister eller konkurs af andelsboligforeningen.

Reguleringer i vedtægter og husorden

Andelsboligforeningens vedtægter beskriver, hvordan foreningen drives løbende, og hvilke rettigheder og forpligtelser den enkelte andelshaver såvel som foreningen har. Vedtægterne er typisk omfattende i andelsboligforeninger og sætter i mange tilfælde regler for salg, udlejning, vedligehold, husdyrhold mv.

Vedtægterne kan ændres på foreningens generalforsamling, hvis der er flertal for de foreslåede ændringer. Der er få grænser for, hvad vedtægterne kan indeholde, men det anbefales, at foreningen i høj grad følger standardvedtægterne udarbejdet af Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

Husordenen sætter rammerne for det daglige liv i foreningen og kan oftest revideres af bestyrelsen alene. Indholdet er meget varierende fra forening til forening, men omhandler oftest retningslinjer for, hvornår der må larmes, hvordan fællesområder benyttes og vedligeholdes mv.

Landsorganisation for andelsboligforeninger

Mere end 5.000 andelsboligforeninger er medlem af Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), hvilket er an landsdækkende interesse- og medlemsorganisation for andelsboligforeninger. ABF udøver national interessevaretagelse på vegne af andelsboligforeningerne og tilbyder medlemsforeninger en række medlemsfordele som eks. bestyrelseshåndbøger og juridisk vejledning.

Foruden landsorganisationerne er mange andelsboligforeninger medlem af lokale foreninger, der varetager foreningen og andelshavernes interesser. Dette kan være gårdlauget, som andelsboligforeningen støder op til eller lokale sammenslutninger af andelsboligforeninger.

Leder du også efter en måde at minimere foreningens administrative bøvl?