Tour - Vores Forening

Skab tryghed blandt foreningens beboere

Tryghed i foreningerne er alfa omega, for at beboerne har en høj livskvalitet og er glade for at bo i foreningen.

Simone Blicher
1/12/2022
Guides

Utryghed er en følelse af at være bekymret, ængstelig eller bange. Ligesom at tyverisikring kan skabe tryghed, er der også andre foranstaltninger, der kan skabe tryghed blandt beboerne og på foreningens arealer. Det er super vigtigt, at beboerne føler sig trygge i deres eget hjem. Derfor har vi samlet nogle gode råd, som forhåbentlig kan hjælpe jer lidt på vej.

Tryghedsvandring 

Det Kriminalpræventive Råd (DKR) anbefaler at bestyrelserne i foreningerne går på tryghedsvandring i boligområdet. Tryghedsvandring er en måde hvorpå bestyrelsen og evt. et lille antal beboere, går en tur på foreningens arealer og undersøge utrygge og trygge steder. Ifølge DKR kan det afsløre utrygge steder, som kan forbedres. Dette kan for eksempel skræmme folk væk fra at begå indbrud og hærværk.

Når I går på tryghedsvandring, er det vigtigt at tage de personer med, som har ansvaret for drift og økonomi. Samtidig kan I inviterer interesserede beboere med, som også kan bidrage til, hvordan de oplever området. 

Tips til tryghedsvandring

  • Medbring flere forskellige beboere (alder, baggrund og køn). På denne måde får I forskellige syn på foreningens områder. 
  • Tag løbende billeder af jeres opdagelser. Så er I sikker på, at I kan huske alt.
  • I kan også kigge efter trygge steder - dette kan være inspiration til at forbedre de utrygge steder.

Hvad anbefaler Det Kriminalpræventive Råd, at I skal kigge efter?

Det er vigtigt at påpege, at det er meget individuelt, hvornår beboere føler sig trygge. Nogle føler sig mere utrygge, når belysningen er dårlig, hvor andre føler sig utryg på andre tidspunkter. 

  • I skal kigge efter steder, der skaber utryghed. Som skrevet under ‘tips til tryghedsvandring’ kan det også være en god ide, at få inspiration fra de steder der føles trygge.
  • Gode oversigtsforhold. Disse forhold gør det svært at begå indbrud, vold og hærværk uden at blive set. Her kan I også kigge efter om buske mellem stier og boliger, er lave nok til at oversigtsforholdene er gode.
  • Belysning. Stærk belysning er ofte ikke lig med tryghed. Varm belysning kan derimod skabe mere tryghed. 
  • God sikring af døre og vinduer holder indbrudstyve ude. Her kan I ligeledes sørge for, at låsene er af god kvalitet, at døre, vinduer og altandøre er solide og kan modstå indbrudsforsøg. Ifølge DKR skal de kunne modstå et indbrudsforsøg i mindst 3 minutter. 

Andre indsatser til tryghed

Nabohjælp kan både sikre nabolaget mod tyveri og indbrud, hvilket ofte bidrager til at beboerne føler sig mere trygge. Trygheden opstår også, fordi beboerne ved at de holder øje med hinanden.

I kan arbejde med forskellige indsatser der fjerner eller nedbringer de forhold, der udløser utrygheden. Uorden såsom affald, graffiti og misvedligeholdte områder, kan virke utrygt for flere mennesker. 

En anden måde hvorpå I kan fjerne utryghed, er ved at styrke de forhold der virker betryggende. Ifølge DKR kan tilstedeværelsen af andre folk også være tryghedsskabende; det kan være myndighedspersoner såsom sikkerhedsvagter, togkontrollører og dørmænd. 

På baggrund af dette kan det også have en betydning og hjælp, hvis I opsætte skilte der viser fx overvågning, nabohjælp eller alarmer.